Educatio

TÁMOP 4.2.5.B Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása

  • 2013. 11. 05.

A TÁMOP 4.2.5.B-11/1-2011-0001 Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása című projekt elsődleges célja a minőségi, magyar tudományos színvonalat képviselő tartalmak elérhetővé tétele a Digitális Tankönyvtár portálon. A projekt statégiai célja a magyar felsőoktatás és tudományos kutatás elektronikus tartalomközreadó programjainak fejlesztése, bővítése.

A projekt legfontosabb célkitűzései:

  1. Az azonos jellegű digitális tartalmak egy helyen történő közreadása, segítve a tanulási/kutatási folyamatokat.
  2. A tudományos tartalmak közös indexálásából, kereszthivatkozásaikból fakadó technikai előnyök kamatoztatása a közreadás területén.
  3. A nemzetközi tendenciák és beavatkozási gyakorlatok tapasztalatainak beépítése a hazai tudománypolitika irányvonalába. A projekt konkrét célja a magyar felsőoktatás és tudományos kutatás elektronikus tartalomközreadó programjainak fejlesztése, bővítése.

Az elsődleges cél a felsőoktatási és kutatói szféra számára elérhető adatbázisok, archívumok, e-book könyvtárak beszerzése, azaz a minőségi, magas tudományos színvonalat képviselő lektorált tartalmak elérhető körének bővítése és elérhetővé tétele a Digitális Tankönyvtár felsőoktatási tartalomszolgáltató portálon. Ezt egyrészt már meglévő gyűjtemények közreadási jogainak megvásárlásával, másrészt mintegy 200 magyar, nagykiadói bologna-konform tankönyv, illetve szakkönyv közreadásával, valamint a felsőoktatási tartalomfejlesztő projektek eredményeinek befogadásán, validálásán és közreadásán keresztül valósítja meg az Educatio.

A projekt eddigi legnagyobb eredménye az Elsevier Backfile Collections megvásárlása, amely a magyar tudománypolitika elmúlt éveinek legnagyobb adatbázis beszerzése. A világ legjelentősebb tudományos folyóirat-archívuma a Science Directen keresztül érhető el a felsőoktatási és nonprofit kutatói szféra számára. Minden, az Elsevier B.V. tulajdonában levő folyóirat sok esetben az első évfolyam első számától megtalálható az archívumban. A folyamatosan bővülő adatbázis jelenleg már 9 milliónál több cikket tartalmaz.

Mind a kutatás, mind az oktatás területén fontos eszköz lehet az adott tudományterületeken dolgozó szakemberek kezében ez az adatbázis, hiszen lehetővé teszi a szakirodalom történelmi mélységű tanulmányozását egy-egy kutatási témában.

A felhasználó szempontjából fokozza a hatékonyságot, egyszerűbbé teszi a keresést, hogy minden cikk egyetlen platformon, a www.sciencedirect.com oldalon található meg, a már megszokott módon, idézési adatokkal és mutatókkal együtt – hiszen rendelkezésre áll a ScienceDirect és Scopus nyújtotta összes lehetőség az itt megszokott keresési opcióknak és egyéb alkalmazásoknak köszönhetően.

A fejlesztési igények nem csak a papír alapon létező források digitalizása és ezek elérhetővé tétele irányába hatnak, hanem a digitálisan keletkező művek - folyóiratok és könyvek – megőrzése és publikálása is fontos feladat. Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program 4. prioritása ösztönzi a felsőoktatási intézményeket, hogy készítsék el digitalizált formában mindazokat a jegyzeteket, szakkönyveket, tananyagokat, segédanyagokat, amelyek megfelelnek a korszerű követelményeknek, és amelyeket munkájuk során használni fognak. Az elkészült pályázati anyagokat tartalmi ellenőrzés után az ESZA Nonprofit Kft. fogadja be. Az eredeti fejlesztések esetében – a pályázat követelményein kívül – az is a magas színvonalat szolgálja, hogy az elkészült pályaműveknek szigorú minőségi ellenőrzésen kell átjutniuk, amelynek során mind a tudományos tartalom, mind a technológiai megvalósítás szempontjainak is meg kell felelniük.

Az Educatio által megvalósított Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása kiemelt projekt keretében a Digitális Tankönyvtár állománya újabb 3000 címmel bővül a TÁMOP-4.1.2/A/1-11/1, a TÁMOP-4.2.2.B-10/1 és a TÁMOP-4.1.2/A/2-10/1 konstrukciókban elkészülő tananyagok és szakkönyvek publikálása révén.

Az www.tankonyvtar.hu oldal folyamatos tartalomfejlesztési és validálási tevékenysége révén egyre növekvő mennyiségű felsőoktatási tananyagot tesz elérhetővé ingyenesen, ami a látogatószámban is megmutatkozik: naponta 10-13 ezer látogató keresi fel az oldalt.

Projekt megnevezése:
Tudományos és felsőoktatási
tartalmak központi elektronikus
közzétételének biztosítása
(TÁMOP-4.2.5.B-11/1-2011-0001)