Educatio

Felsőoktatási tájékoztatás

felvi_logo.jpgTársaságunk Felsőoktatási Osztálya biztosítja a fejlesztéseink, támogató tevékenységeink révén előálló információk és szakmai produktumok publikálását mind az oktatáskutatók szűk szakmai közössége felé, mind a felvételizni szándékozók, mind pedig a felsőoktatás iránt érdeklődők vagy szakújságírók felé.

Felvi.hu

www.felvi.hu »

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. 2001-ben indította el a felsőoktatási információk origójának tekinthető, a felvételi eljárások hivatalos információit összegyűjtő portálját a felvi.hu-t. A honlap azonban nemcsak a felsőoktatási felvételi eljáráshoz kötődő hivatalos közleményeket, információkat, illetve az egyetemek és főiskolák meghirdetéseket tartalmazza, hanem pályaorientációs és önismereti blokkokkal, valamint intézményi rangsorokkal is segíti a diákokat a számukra megfelelő felvételi döntés meghozásában. Ezek mellett külön csatorna foglalkozik a hallgatói élet színtereivel, és a már felvételt nyerteknek szolgál hasznos információkkal például ösztöndíjakkal, tanulással, pénzügyekkel és továbbtanulással kapcsolatban. 2005 óta ezen a platformon zajlik a felsőoktatási felvételi jelentkezés online formája, melyet az E-felvételi alkalmazás segítségével vehetnek igénybe a felvételizők.

A tudományos igényű kutatások, elemzések és tanulmányok készítése mellett feladatunk a felsőoktatásról és felvételiről való tájékozódás megkönnyítése. A tájékoztatási tevékenységek legfőbb elemei az alábbi kiadványok és online felületek.

Felsőoktatási Műhely aloldal


www.felvi.hu/felsooktatasimuhely »

A Felsőoktatási Osztály munkatársai több mint 10 éve végeznek felsőoktatási kutatásokat. A tevékenységük nyomán kialakult szellemi műhely munkájával az Educatio tájékoztatási feladatait egészíti ki: elemzéseiket korábbi módszertani alapvetéseikre és eredményeikre támaszkodva készítik. A felvi.hu Felsőoktatási Műhely aloldala kezdetben tehát az ő elemző munkájuknak elektronikus megjelenítéseként, valamint a Felsőoktatási MŰHELY folyóirat online mellékleteként, megrendelő felületeként funkcionált.

Főbb kutatási témák: Diplomás pályakövetés, Rangsor-program, Jelentkezési tendenciák.

Az elemzések olyan, Társaságunk közreműködésével és gondozásában épülő adatbázisokon alapulnak, mint az országos felsőoktatási jelentkezési felvételi adatbázis. Továbbá Felsőoktatási Osztályunk munkatársai 2010 óta részt vesznek a TÁMOP 4.1.3 projekt keretében megvalósuló felsőoktatási fejlesztések nyomán épülő központi Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) adatainak gondozásában, illetve a felsőoktatási intézmények adatszolgáltatásának szakmai koordinálásában, támogatásában, és az országos munkaerő-piaci és foglalkoztatási nyilvántartások integrációjában is, így a feldolgozott országos adatok is hozzáférhetőek az érdeklődők számára ezen az aloldalon. Mindezeken túl itt kap helyet a - szintén a TÁMOP 4.1.3 keretében megvalósult és folyamatosan működő – Adattár alapú Vezetői Információs Rendszer (AVIR) központi adattára is, valamint a projekt folytatásában megjelenő, a felsőoktatási szolgáltatások fejlesztésében új elemként is értelmezhető Hallgatói Szolgáltatások (HSZ) szakmai fejlesztéseinek eredményei.

 

Felsőoktatási MŰHELY - Felsőoktatási szakmai folyóirat

A Felsőoktatási MŰHELY folyóirat kiemelt célja a kutatói munka eredményeinek, a vizsgálatokban rejlő információknak közérdekű hasznosítása, - nagy teret kapnak a kiadványban az empirikus adatok, számok rangsorok és statisztikák -, miáltal a szerkesztők szándéka szerint megalapozottabbá válhatnak az ágazati, az intézményi vagy a felsőoktatási jelentkezők döntései. A folyóirat szerkesztőbizottságában egyformán helyet kapnak felsőoktatási intézményvezetők, ágazati szakértők a munkaerő-piaci szereplők, árnyalva ezzel a kutatói nézőpontot a tartalom összeállítása során.