Educatio

eTwinning

etwinning_logo.jpgAz eTwinning egy olyan keretrendszer, amely Európa különböző országaiban található partneriskolák közös projektjeinek indítását, együttműködését segíti. A program a résztvevő európai közoktatási intézmények információs és kommunikációs technológiák (IKT) segítségével folytatott együttműködési tevékenységeit támogatja azáltal, hogy technikai, pedagógiai, módszertani segítséget, online eszközöket és szolgáltatásokat nyújt számukra.

Az Európai Bizottság 2005-ben indította az eTwinning programot, 2007 óta az Egész életen át tartó tanulás program részeként működik. Az eTwinning Központi Szolgáltatópontját (Central Support Service – CSS) a European Schoolnet működteti. Magyarországon a Nemzeti Szolgáltatópont (National Support Service - NSS) szerepét kezdetektől társaságunk tölti be, munkatársaink feladata a nemzeti szintű koordináció.

A projekt célja, hogy a résztvevő országok közoktatási intézményei nemzetközi, interkulturális környezetben, IKT eszközök segítségével közösen dolgozzanak ki projekteket szabadon választott témakörökben. Európa-szerte mintegy 200 ezer tanár és 100 ezer intézmény regisztrált az eTwinningbe. Magyarországról több mint ezer intézmény és nagyjából kétezer tanár regisztrált és vesz részt a programban.

Ki vehet részt?

  • Bármilyen tantárgyat oktató tanárok, igazgatók, könyvtárosok és egyéb iskolai munkatársak,
  • A 27 EU tagállamon felül Izland, Norvégia, Törökország Horvátország és Macedónia (Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság) iskolái,
  • Iskolai előkészítők, alapfokú és középfokú oktatási intézmények (javasolt korosztály: 3-tól 19 éves korig).

Az eTwinninghez egyszerű csatlakozni, nem szükséges hosszú és bonyolult regisztrációs folyamaton keresztülmenni. Egyszerűen regisztrálja iskoláját, keressen egy partneriskolát külföldről, és regisztrálja közös projektjüket az eTwinning portálon. Az eTwinninghez nem kapcsolódnak ösztöndíjak, nincs központi irányítás, és a partnerek személyes találkozása nem feltétele a projekteknek.

Pedagógusképzések


Kétféle akkreditált pedagógus-továbbképzésre biztosítunk lehetőséget. Az elmúlt időszak bebizonyította számunkra, hogy Magyarországon akkor tudjuk leghatékonyabban bevonni a pedagógusokat az eTwinning programba, ha a projekt megismertetését, valamint a résztvevők munkáját egy ún. akkreditált pedagógus-továbbképzési rendszerbe ágyazzuk, és ezt a lehetőséget is felkínáljuk az intézmények számára. Az elmúlt időszakban (2009-2012) több mint 500 pedagógus vett részt képzéseinken és kapott erről hivatalos tanúsítványt.

Az e3: eTwinning együttműködések – evolúció (röviden: e3) elnevezésű projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők folyamatos szakmai támogatás mellett munkálkodnak egy projektötlet kidolgozásán. A műhelymunka eredményeként részletesen kidolgozott eTwinninges jó gyakorlatok, megvalósítható projektminták jönnek létre.

Új kezdeményezésként – az Európai Bizottság szomszédságpolitikájának részeként – elindult az eTwinning Plus, amelynek keretében néhány kiválasztott ukrajnai, tunéziai, moldvai, grúziai, örményországi és azerbajdzsáni iskola és tanár csatlakozik azon több ezer tanárhoz, akik az interneten keresztül együttműködést folytatnak az eTwinning program keretében.

Tovább az etwinning.hu oldalra »